Publicerad den Lämna en kommentar

Vitlöken är på plats!

Jag ser ganska glad ut här men sekunden senare inser jag att jag, istället för jord, finfördelar en klump kattbajs med händerna. Fick lite bacillskräck men det gick över. Om någon undrar har jag tvättat händerna fyra gånger. Ok, fem.

Då så, vitlöken är i jorden! Underbart att äntligen få vara ute i trädgården och sticka händerna i jorden (well, nja) och komma igång med mitt första projekt. Dessutom har det varit en ljuvlig vårkänsla i luften hela eftermiddagen, livet kunde knappast vara bättre just nu!

Har inte hunnit köpa pallkragar än, men förra ägaren var en pärla och lämnade kvar en, som nu alltså får agera barnkammare till de här små underverken. Pallkrage är bra – mindre risk för ogräs och sniglar, så tummen upp för det!

Sätta vitlök – my way

  • Började med att gräva upp en knapp decimeter jord och lade den bredvid pallkragen.
  • Efter det vände jag jorden som fanns kvar i pallkragen, ordentligt.
  • Sedan var det dags för gödsel – spridde ut cirka tre deciliter hönsgödsel.
  • I nästa steg lade jag den överblivna jorden ovanpå – har förstått att man ska försöka ha gödslet i toppskiktet av jorden, vet inte om det är så viktigt dock.
  • Efter det gjorde jag rader med cirka 20 cm mellanrum och stack ner vitlökarna på 5-10 cm djup med 10-15 cm mellanrum.

Tips: placera ut alla klyftorna innan du täcker över dem, på så sätt är det enklare att hålla koll så att det blir hyfsat raka rader.

Innan jag petade ner vitlöksklyftorna började jag med att skala dem – hoppas man ska det?! Någon som har erfarenhet av att odla vitlök? Hör gärna av dig och berätta om jag gjort något galet här, eventuellt om jag råkat göra något rätt också.

Och, tro inte att jag glömt mitt test: imorgon ska jag sätta vitlök i kruka inomhus också, för att förgro.

Ha en fantastisk helg i trädgården!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *