Publicerad den Lämna en kommentar

Citronträd – härligt, härligt och bara liiite besvärligt

Mina citronträd efter omplantering i våras.

I januari köpte jag två ljuvliga citronträd. Jag är en total rookie i ämnet men har lärt mig ett och annat under våren, och lär mig fortfarande. En av de viktigaste lärdomarna är nog ändå att försöka lära känna sitt citronträd, genom lite lagom mycket trial and error. Nedanstående fem frågeställningar har stuckit ut det senaste halvåret och jag har således frågat random växtintresserade samt googlat mig sönder och samman. Nu tycker jag mig ha skaffat mig några egna svar, genom erfarenhet. Varsågoda:

  1. Varför tappar citronträdet blad?
  2. Vilken inomhustemperatur är ok?
  3. Varför ramlar de små frukterna av utan att bilda stora citroner?
  4. Små vita prickar på stam och frukt – vad är det?
  5. När är det dags att ta in träden efter sommaren?

Mina, högst ovetenskapliga, svar:

  1. ”Det kan vara för att du vattnat för mycket”, hette det på internet. Jag vattnade ännu mindre, med den icke önskvärda följden att ännu fler blad rasade. Och de var knastertorra. Slutsats: jag vattnade för lite! Således försvann problemet när jag började vattna oftare. Puh. Fick lite panik där.
  2. Tumregeln är svalt och ljust. Helst inte mer än 12 grader har jag läst. Mina stod soligt under våren, med en extra växtlampa, i hela 19 grader. Det gick hyfsat, men det ska bli spännande att se hur det funkar under en hel vintersäsong. Dessutom: kom ihåg att inte ge citrusnäring i oktober-februari och ju varmare du har det, desto oftare behöver du vattna. Duscha gärna bladen några gånger i veckan med sprayflaska. Citrusträd gillar inte torr luft.
  3. Mina träd blommade kraftigt i våras – nästan så vi höll på att storkna av kvalmig citrondoft här inne – men frukterna växte sig inte stora utan ramlade av nästan direkt. Panik igen. Min slutsats är att de trivs bäst i utomhusluft, där de dessutom pollineras naturligt. När mina citronträd flyttade ut gick det således bättre. Dessutom är det en god idé att plantera om dem i ny citrusjord på vårkanten, och som i mitt fall, i större krukor. Nu har jag ett par gröna citroner som vuxit på bra och verkar sitta fast ordentligt.
  4. De vita prickarna verkar vara ullöss. Först trodde jag att det var en sjukdom men sedan såg jag att de vita prickarna faktiskt var små djur (!) Jag fick rådet av ruskigt rutinerade Limhamns trädgård att ta in trädet i duschen och spruta bort prickarna med en hård vattenstråle. Det gick bra. Sedan skulle hela krukan sänkas ned i vatten i ett halvt dygn, så att de ullöss som låg gömda i jorden skulle drunkna. Det sistnämnda hoppade jag över, men vattnade istället ordentligt och länge. Min kruka är nämligen både stor och tung och jag är inte jättepepp på att fylla hela badkaret till bredden. Så nu håller vi alla tummar unisont, tycker jag.
  5. Ta in citrusträden innan det är risk för frost, såväl på dagen som natten. Jag försöker ha mina träd ute så länge det går med tanke på att det är hyfsat varmt inomhus. 10 grader utomhus till och med oktober kanske är den enda riktiga vintervilan de får, så jag har ingen brådska.
Dags för dusch!
Supersvårt att fota de eventuella ullössen. Men de sitter som små vita prickar i en rad i mitten av bladet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *