Publicerad den Lämna en kommentar

Låt gröna tomater mogna inomhus

Mina nio (eller var det sju?) tomatplantor har verkligen bjudit på en fantastisk skörd såhär på sensommaren. I våras när vardagsrummet bestod av en djungel höga, gängliga plantor svor jag dyrt och heligt: max en planta nästa år. Eller möjligtvis två. Det går inte att LEVA såhär, tänkte jag. Men nu, när vi  lyxfrossat i körsbärskvisttomater varje dag i en dryg månad, tänker jag att SÅHÄR kan man minsann leva … Kanske blir det så att jag sår tomaterna lite senare nästa vår, så kan jag sätta ut dem i ett hyfsat utomhusklimat innan de hunnit bli så fasligt höga.

Regn och kyla behöver inte förstöra skörden

Hursomhelst fortsätter nu de flesta tomaterna att växa och mogna, åtminstone ett litet tag till. Men, den senaste tidens skyfall gör att en del tomater (och plantor) har börjat ruttna och spricka innan de ens har mognat färdigt. Och nu när första höstmånaden inletts och förhoppningarna om torrt och varmt väder känns lika rimliga som sol på midsommar, har jag bestämt mig för att börja plocka in även de gröna tomaterna.

Jag har nämligen läst mig till att det går utmärkt att få dem att mogna inomhus också. Om du vill att tomaterna ska mogna snabbt, går det bra att lägga dem på fönsterbrädet, men om du har mycket tomater är det nog klokt att lägga dem mörkt och svalt, så tar det lite längre tid. Detta tips passar också utmärkt för dig som har haft problem att få dina gröna tomater att mogna överhuvdtaget i sommar. Prova att klippa av och ta in!

Se också gärna till att plocka bort ruttna tomater så att de inte ligger och skräpar/möglar i jorden. Det kan tydligen skapa en bra grogrund för olika slags parasiter i jorden och det vill du INTE ha.

Här är dagens blandade skörd från zon 1:

Ha en fin söndagskväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *