Publicerad den 5 kommentarer

Odla tomater i kruka – check!

Min man och jag är storkonsumenter av körsbärstomater så jag kan ju bara inte motstå chansen att ha dem på armlängds plockavstånd. Dessutom doftar ju hela plantan ljuvligt! När jag köpte vitlökar på Plantagen förra veckan passade jag därför på att låta en fröpåse ekologiska körsbärstomater glida ner i kundkorgen. Det var dock en extremt dålig förklaring på baksidan av fröpåsen så jag har googlat runt och hittat en del bra information (hoppas jag).

Odla tomater i kruka – så här gjorde jag

 • Jag plockade fram några sparade plastkrukor, cirka 7×7 cm. Först lade jag lite blomjord i botten och sedan fyllde jag på med såjord. Odla.nu skriver att fördelningen ska vara 2/3 blomjord och 1/3 såjord för tomater. Om jag inte minns fel är blomjord betydligt starkare än såjord, så det ska man vara försiktigt med. Annars kan rötterna på de späda plantorna brännas av. Men, som sagt, när man sår tomater ska det tydligen vara bra. Jag gjorde dock så att jag tog 1/3 blomjord och resten såjord.
 • Sedan petade jag ner två fröer i varje (mest för att vara säker på att något kommer upp), cirka en cm ner i jorden och myllade över lite jord.
 • Efter det duschade jag vatten med en sprayflaska ovanpå och till sist konstruerade jag egenhändigt ett miniväxthus med 2-litersplastpåsar som jag stack lufthål i med ett grillspett. Har gjort det förr med basilika och det fungerade fint.

Klart! Nu återstår att placera dem ljust och varmt (gärna minst 20 grader) samt det besvärligaste av allt – en inte så tålmodig väntan. Då och då sprayar man lite nytt vatten under plastpåsarna så att det ständigt är fuktigt därunder. När plantorna har vuxit till sig är det dags att plantera om dem i större krukor och så småningom kan man behöva gödsla lite.

Dessa plantor kommer jag inte att plantera ut på friland eller i något växthus utan kommer att låta krukorna vandra ut på altanen när det blir varmare och mer gästvänligt.

Tips: sätt gärna några fröer för mycket än för få – det är så himla trevligt att ha några små frösådda tomatplantor att ge bort. Man blir ganska populär då, har jag hört.

Häpp! Fyra små plastkrukor med miniväxthus/badmössor! I bakgrunden – en kruka med vitlök som jag ska testa huruvida den gror snabbare än de jag satt i pallkrage utomhus.

Trevlig kväll och wish me luck!

5 svar på “Odla tomater i kruka – check!

 1. Prova Trädgårdspaletten, nice alternativ👌🏽

 2. Men hallå, det verkar ju hur mysigt som helst, det ska jag absolut kolla upp! Tack för tipset!

 3. Underbart att läsa! Följer med spänning. Tänkte prova att sätta ingefära i kruka, tips?

  1. Tack snälla!!! Och jag vet inte så mycket om ingefära annat än att det är sjukt gott! Ska se om jag hittar något :o)

 4. Hittade detta, blev själv riktigt sugen på att prova
  http://www.odla.nu/fragor-svar/ingefara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *